ACUTE PIJN

Als je ineens pijn krijgt

1

AU of wat lelijke woorden, gaan vaak gepaard met acute pijn. Meestal is de oorzaak snel duidelijk, bijvoorbeeld een hete pan, je stoot je hard ergens aan of je bent gevallen. Soms is het minder (snel) duidelijk, denk bijvoorbeeld aan een blindedarmontsteking. Een ding is in ieder geval zeker, je lijf waarschuwt je ergens voor.

 

Hoeveel pijn je ervaart en vooral hoe lang de pijn blijft is afhankelijk van de oorzaak en jou als persoon. 

 

Bij twijfel, heel veel pijn of geen duidelijke oorzaak, overleg dan altijd even met de huisarts. Vaak kan je het even aanzien en merk je dat de pijn afneemt. In het geval van de foto hiernaast is het natuurlijk noodzaak dat je een arts opzoekt.

Rust is het meest gegeven advies. Is het een ledemaat, hou het dan hoog. Bij een kneuzing is het ook handig om regelmatig nog even te koelen met ijs.

 

Let op: Leg geen ijszak direct op de huid want dan krijg je weer huidproblemen. Leg er bijvoorbeeld een theedoek tussen.

 

Heb je erge pijn? Dan kan je een pijnstiller nemen, hieronder lees je meer over het gebruik van pijnstillers.

Hoe gebruik je pijnstillers?

Mocht de pijn je erg in de weg zitten en slaap je er slecht door dan kan je paracetamol nemen. Ook hier bij twijfel altijd overleggen met de huisarts maar over het algemeen is dat de meest veilige pijnstiller. Hou je wel aan de maximale dosis. Mijn tip als verpleegkundige, neem altijd 2 tabletten van 500 mg tegelijk, dan werken ze het snelste/beste. Bij erge pijn doe je dat 3 keer op een dag en dat bouw je dan langzaam af. Zodra je merkt dat je ze gaat vergeten kan je afbouwen😊

 

Er zijn ook andere (sterkere) pijnstillers vrij te verkrijgen bij de drogist en supermarkt maar deze zijn niet zo onschuldig. Vooral bij ouderen (boven de 60) kunnen ze maagproblemen en zelfs bloedingen veroorzaken. Deze middelen (NSAID’s zoals diclofenac/ voltaren, ibuprofen, naproxen) kunnen ook een wisselwerking hebben met andere medicijnen. Vooral mensen met maag-, darm-, hart-, vaat- en/ of nierproblemen en diegene die ouder zijn dan 60, doen er verstandig aan deze middelen alleen in overleg met de (huis)arts te gebruiken. 

 

Mochten de NSAID’s ook niet werken dan zijn middelen die onder de opiumwet vallen de volgende stap. Deze middelen (zoals morfine en tramadol) zijn alleen op recept verkrijgbaar.

 

Let op, blijf ondertussen de paracetamol ook gewoon gebruiken, dit versterkt namelijk de werking van de andere middelen

 

Om af te bouwen begin je met het sterkste middel en als laatste bouw je de paracetamol af. Hieronder 2 voorbeelden van een schema hoe je de pijnstillers in kan nemen. Nogmaals overleg altijd met je arts bij twijfel, als de pijn niet afneemt of bij andere klachten.

Schema met alleen paracetamol

 

Je mag 3 keer per dag 2 tabletten van 500 mg innemen

Doe dat dan verdeeld over de dag bijvoorbeeld om:

om 7 uur, 15 uur en 22 uur

 

Afhankelijk van wanneer je pijn hebt, juist bij bewegen of meer bij het slapen, kan je de inname tijden aanpassen. Dus bijvoorbeeld voor het douchen of andere lichamelijke activiteit of voor het slapen gaan.

 

Wordt de pijn minder kan je naar bijvoorbeeld 2 keer 2 tabletten om 8 en 20 uur.

 

Neemt de pijn niet af binnen een paar dagen/week neem dan contact op met de arts. En zodra je vergeet ze in te nemen doordat je minder/geen pijn meer hebt, dan kan je afbouwen of stoppen.

Paracetamol in combinatie met NSAID’s

 

Neem de paracetamol op dezelfde tijden zoals in dat schema beschreven staat. De andere tabletten kan je tussendoor nemen of op de momenten dat je meer pijn hebt. Bijvoorbeeld bij lichamelijke activiteit zoals douchen of juist voor de nacht.

 

Let wel een beetje op de verdeling, hou er 12 uur tussen ongeveer. Dit hangt ook af van het middel en het aantal gram dat het tablet bevat. Dus lees altijd goed de bijsluiter voor het juiste hoeveelheid. 

 

Voorbeeld schema:

7 uur: 2 tabletten paracetamol van 500 mg

9 uur: 400 gram ibubrufen of 250 gram Naproxen of 25 mg Voltaren

15 uur: 2 tabletten paracetamol van 500 mg

21 uur: 400 gram ibubrufen of 250 gram Naproxen of 25 mg Voltaren

23 uur: 2 tabletten paracetamol van 500 mg

LET OP: DIT IS EEN VOORBEELD EN ‘INVOORVERANDERING’ IS NIET AANSPRAKELIJK MOCHTEN ER KLACHTEN ONTSTAAN OF ALS HET NIET WERKT. RAADPLEEG VOOR ADVIES EN BIJ TWIJFEL ALTIJD JE ARTS.

 

Neemt de pijn af, bouw altijd eerst de NSAID’s af en daarna pas de paracetamol. Denk niet dat de paracetamol niks doet, de medicijnen versterken elkaars werking.

 

Heb je ook tramadol of andere middelen overleg dan voor een goed schema met je arts of de apotheek maar hou ook hier het afbouw schema aan.

 

Eerst de opiaten afbouwen, dan de NSAID’s en als laatste stop je met de paracetamol.

 

NB: neemt de pijn niet af binnen een paar dagen/week overleg dan altijd naar je huisarts!

NB: neemt de pijn niet af binnen een paar dagen/week overleg dan altijd naar je huisarts!

 

De pijn die bij acute oorzaken voorkomt is over het algemeen binnen 3 maanden weg. Eenmaal genezen kan het eigenlijk geen pijn meer geven. Heb je toch met regelmaat nog pijnklachten in oude blessure gebieden of heb je zelfs dagelijks pijnklachten dan spreken we van chronische pijn.