Ademhalen gaat vanzelf maar soms sluipt daar een verkeerde gewoonte in.

 

Blog met nieuwe gadgets en korting, 10 minuten leestijd.

 

Toen ik startte als verpleegkundige kwam ik na mijn opleiding op de interne-/longafdeling terecht. Regelmatig kwamen mensen hevig benauwd terug om weer op te knappen met medicatie door het infuus. Als ik toen had geweten wat ik nu wist!!

Ondertussen heb ik geleerd wat je met je ademhaling kan doen. Je kan je letterlijk direct minder goed maar dus ook beter voelen door je ademhaling aan te passen. Wat had ik anders gedaan vraag je je misschien af?

1 Ik had beter geobserveerd of iemand door zijn neus of mond ademhaalde in rust. Het door de mond ademhalen kan voor problemen zorgen zoals hogere gevoeligheid voor infecties, slecht slapen met alle gevolgen van dien.

2 Ik had nog beter gelet op de manier van ademen. Buikademhaling kennen we al langer (bij benauwdheid overigens vaak ver te zoeken) maar ook de frequentie en mate van in-/uitademing.

3 Ik had meer uitleg gegeven over wat ‘verkeerd’ ademen met je doet en hoe ademhalingsoefeningen ervoor kunnen zorgen dat je je direct beter voelt.

Hyperventileren

De meeste mensen kennen de beelden wel van hyperventilerende mensen die dan in een zakje blazen om weer tot een normale ademhaling te komen. Je kan echter ook en zo zijn er best veel, hyperventileren zonder dat je het (meteen) ziet.

Tijdens de eerste coronaweken in 2020 stond ik ook nog als wondverpleegkundige aan het bed, het was echt een spannende tijd. Op een nacht werd ik wakker en het lukte gewoon niet meer om diep in te ademen, het voelde benauwd en gaf een gevoel van paniek.
Gelukkig heb ik een echtgenoot die ook regelmatig ademhalingsoefeningen doet dus die heb ik wakker gemaakt en we hebben samen geademd.

Het eerste wat ik deed was helemaal uitademen  en vasthouden totdat ik weer een goede ademhalingsprikkel voelde. Dit duurde minuten lang, ik was blijkbaar aan het hyperventileren.

Door dagelijks een paar keer een korte ademhalingsoefening te doen en de wetenschap dat ik het zelf op kon lossen kwam het niet meer terug.

Ademhalingsoefening

De ademhalingsoefening die ik 3 a 4 keer per dag deed was de zg. box ademhaling (box breathing) een methode die ook in het leger gebruikt wordt voor het kalmeren van het zenuwstelsel. Het neemt angstgevoel weg en brengt je tot rust.
Het mooie is dat hij maar kort duurt, 2 of 3 rondjes kan al genoeg zijn.

Het belangrijkste is vooral om te ontdekken wat je voelt. Wat is er anders na de oefening, hier ga je steeds beter in worden. Voel je je bleh, doe de boxademhaling en kijk eens of je je beter voelt en kijk vooral wat voelt beter? Door dit regelmatig te doen heeft het ook invloed op je ademhaling s’nachts.

Kom je erachter dat je veel door je mond ademt, probeer dan een paar keer per dag bewust naar je ademhaling te ‘kijken’. Wat ben ik aan het doen en adem ik nu door mijn neus of mond? Adem ik hoog of laag? Voor de nacht zijn speciale pleister te koop waar je je mond mee af kan plakken zodat hij beter dicht blijft.

Pebbles, oefenen en meten of je vooruitgaat.

Nu is het doen van ademhalingsoefeningen soms best lastig en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken. Als jullie mij al een tijdje volgen weet je dat ik fan ben van Kasper vd Meulen. Hij heeft superfijn geleide ademhalingsoefeningen online zoals de focus reset (klik hier).

Een paar maanden geleden las ik in de nieuwsbrief van the breathworkmovement (mocht je alles willen weten over ademhaling check dan die site hier) over de pebbles van Glimp.

Wat een superfijne gadgets zijn dat!!

Ik heb ze nu een aantal maanden zelf gebruikt en ik ben van plan ze in mijn coaching te gaan gebruiken. Door middel van trillingen weet je of je in- of uit moet ademen en ze meten oa je HRV Daarnaast kan je in de app bijhouden hoe je je voelt na de oefening, ze zijn nu ook zonder app te gebruiken.

Er zitten zowel oefeningen van 2 minuten in maar ook van 30, je kan zelf oefeningen toevoegen dus kan het helemaal op maat maken voor je.

Ben je geïnteresseerd laat het gerust weten via onderstaand formulier. Ik laat je graag kennismaken met Pebbles:). Je kan ook vast kijken op de site van Glimp

Als je bij mij een coachtraject volgt kan je net als de MELTmaterialen ook een setje pebbles lenen. Mocht het bevallen en wil je ze kopen dan zijn ze via mij met korting aan te schaffen.

Meer weten, neem via onderstaand formulier gerust contact op voor een gratis en vrijblijvend intake gesprek.

Geen reactie's

Geef een reactie