Is jouw inbraakalarm ook te gevoelig?

MIJN INBRAAKALARM

Begin 2018 werd er bijna dagelijks ingebroken bij mij. Mijn inbraakalarm bleef maar seinen. Gelukkig niet echt maar het inbraakalarm is een mooi metafoor dat ze in het artikel in de NTvG (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde) over terugkerende/chronische pijn gebruiken. Waarom ik het een mooi metafoor vind lees je hieronder.

Het is best wel lastig om op een simpele manier uit te leggen wat chronische pijn precies is. Ik hou niet van die moeilijke, wetenschappelijke taal, geef mij maar z.g. Jip en Janneketaal. Dan snappen we allemaal waar het over gaat toch? In dit geval gebruiken we het inbraakalarm dus als vergelijking van je zenuwstelsel in het lichaam.

VERSCHILLENDE SEINTJES

 

snelweg

Over het algemeen krijg je een seintje als je bijvoorbeeld tegen een hete pan aan komt. Je trekt je hand snel terug want het doet pijn. Dit regelen de ‘snelle’ zenuwbanen in je lichaam. Met wel 15 meter per seconde geeft het je pijnprikkel door, dat moet zo snel om weefselschade te voorkomen.

Naast de snelle prikkels, de snelweg, is er ook een langzame prikkel, de B-weg, om nog maar bij de metaforen te blijven. Deze prikkels gaan minder dan 2.5 meter per seconde en zijn meer om te beschermen. Als je huid kapot is of je hebt bijvoorbeeld je enkel verstuikt dan zorgt deze prikkel ervoor dat je die plekken ontziet. Je gebruikt ze even niet om zo snel mogelijk te herstellen. Ben je hersteld? Dan verdwijnen de pijnprikkels, tenminste zo zou het moeten.

 

WEL PIJNPRIKKELS MAAR GEEN LETSEL (MEER)

Je ontwikkelt in de acute fase van letsel een verhoogde prikkelbaarheid, je bent dus gevoeliger voor pijn. Ik ben overigens dan ook op een andere manier prikkelbaar maar daar hebben we het maar niet over. Over het algemeen verdwijnt deze prikkelbaarheid zodra je genezen bent maar in best veel gevallen gebeurt dat dus niet. Uit onderzoek blijkt dat wel 44% van de mensen boven de 25 jaar langer dan drie maanden pijnklachten hebben. Dan spreek je van chronische oftewel blijvende pijn.

TERUGKERENDE OF CHRONISCHE PIJN DOOR HET INBRAAKALARM

Alarmlicht

Dat brengt ons uiteindelijk bij het inbraakalarm. Je hebt op dat moment je inbraakalarm van je lijf te gevoelig afgesteld staan. Bij de minste beweging/stofje of vliegje gaat dat ding af. Oftewel jij hebt ineens zelfs pijn bij gewoon bewegen bijvoorbeeld. Er is lichamelijk geen reden (meer) om een pijnprikkel te geven maar je ben zo gevoelig dat teveel waarnemingen omgezet worden naar pijn.

Uit onderzoek blijkt dat dit een rol speelt bij fibromyalgie, een whiplash en pijn in de onderrug.. Er worden ook verkeerde ‘wegen’ aangelegd in je brein. Steeds meer mensen krijgen de diagnose SOLK. Dit staat voor Somatisch, Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

Je hebt dus geen lichamelijke pijnprikkel maar de communicatie tussen de zenuwcellen is zo veranderd, dat je overal pijn of overgevoeligheid kan ontwikkelen. Je blijft maar pijnseintjes krijgen, je inbraakalarm blijft maar afgaan.

WAAROM WEL BIJ DE EEN EN NIET BIJ DE ANDER?

boekcover SOLK Saskia de Bruin

Er zijn een aantal bekende redenen waardoor de ene persoon wel chronische sensitisatie oftewel overprikkeling, ontwikkelt en de ander niet.

Redenen kunnen zijn: spierspanning, verkrampt of angstig bewegen, overbelasting, slechte lichamelijke conditie, herhaalde weefselschade in het verleden, negatieve emoties, depressie, stress, teveel aandacht gericht op pijnlijke plekken (bewust maar ook onbewust), conflicten en je gedachten spelen ook een belangrijke rol.

Saskia de Bruin heeft twee boeken geschreven met veel, goed leesbare informatie over chronische pijn, ook wel DPS (Diversion Pain Syndrom) genoemd en SOLK. Beide boeken kan je via mijn site downloaden. Wil je dat, klik dan hier.

Ook bepaalde eigenschappen spelen mogelijk een rol. Denk aan het altijd zorgen voor anderen, graag pleasen en dingen altijd goed willen doen. Herkenbaar? Inzicht is een goede start net zoals een positieve mindset.

OMGAAN MET PIJN: JE MINDSET

Ik kan het , ik kan het , ik kan het foto

Je gedachten spelen een grote rol, een grotere rol dan je waarschijnlijk denkt. Ik was in ieder geval erg verbaasd toen ik erachter kwam dat, dagelijks hardop tegen mezelf zeggen, dat er niks mis was met mijn lijf dus die pijn ook niet nodig was, al hielp!

En als je er over nadenkt ken je vast de negatieve kant hiervan wel. Wat gebeurt er met je zelfvertrouwen als je in de spiegel kijkt en denkt ‘oef wat een lelijk hoofd’ dan ga je je ook lelijk voelen. Sommigen zien in de spiegel alleen maar vet terwijl ze heel slank zijn, ondertussen blijven ze zich heel dik voelen.

Oh en wie van jullie heeft ooit wel eens tegen zichzelf of tegen de kinderen gezegd dat ze tegen zichzelf moeten zeggen “ik kan het, ik kan het, ik kan het”. Is ook een manier om je mindset positief te beïnvloeden.

Kortom je kunt zelf dat onderbewuste brein beïnvloeden, zowel met hoe je je voelt maar dus ook bij pijn. Nou zou het wel heel makkelijk zijn als de pijn weg zou gaan door dagelijks tegen jezelf te roepen “er is niks met mij aan de hand dus kap maar met die pijnprikkels” maar het is wel een belangrijk onderdeel.

OORZAAK AANPAKKEN

Naast het beïnvloeden van je mindset is het de kunst om te kijken wat bij jou nou de oorzaak zou kunnen zijn. Vaak zijn er meerdere oorzaken. Als je naar het rijtje hierboven kijkt zie je er vast iets tussen staan dat herkenbaar is. Weet daarbij ook dat we heel goed zijn in liegen tegen onszelf. Dus denk je in eerste instantie ‘nee, dat doe ik niet’ bekijk het dan nog eens een tweede en derde keer. En voel, let dan ook eens op eventuele andere lichamelijke reacties bij jezelf. Heb je ineens kriebel ergens of moet je ineens op je telefoon kijken zonder aanleiding, ga je wiebelen met een voet? Dat kunnen tekenen zijn dat je iets voor jezelf verbergt😊

Voor het gemak zet ik ze hieronder nog even onder elkaar. Ga elk punt langs en schrijf op of je het herkent en zo ja wat dan precies. Weet je niks bij een punt check dan of je andere lichamelijke reacties bij jezelf kan ontdekken en denk nog eens goed na. Wees zo eerlijk mogelijk.

Wijnglas waar hele fles wijn in kan
Ik drink maar 1 glas per dag!
  • spierspanning (vaak je schouders opgetrokken of je billen aangespannen met staan?)
  • angstig bewegen (niet spontaan durven springen van een stoepje of snel opstaan?)
  • overbelasting (te vaak te zwaar moeten tillen of psychische overbelasting?)
  • slechte lichamelijke conditie (slecht eten, weinig bewegen, roken, teveel alcohol?)
  • herhaalde weefselschade in het verleden (ongeluk, (sport) blessures)
  • negatieve emoties (als kind of volwassene, van klein tot groot, ze stapelen op)
  • depressie (vaak somber voelen, geen doel hebben)
  • stress (altijd onder druk en ‘aan’ staan. Er voor iedereen willen zijn? Het goed willen doen?)

 

VOEL JE HET AL KRIEBELEN ERGENS?

  • teveel aandacht gericht op pijnlijke plekken (bewust maar ook onbewust)
  • conflicten (nu maar ook in het verleden)
  • negatieve gedachten (ik ben dik, ik kan dat toch niet, de pijn gaat nooit meer weg enz.)

LICHAAM EN GEEST SAMEN ZONDER ZWEVERIG TE WORDEN

Tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige in 1990 ben ik zogenaamd holistisch opgeleid. Je kon het lichaam niet los zien van de geest oftewel je psyche of je onderbewuste brein. Voor mij dus iets wat ik nooit anders gezien heb maar helaas in de gezondheidszorg wel verdwenen leek. Dit blog schrijf ik naar aanleiding van een artikel in de NTvG waar in staat dat het belangrijk is om mensen in te laten zien dat lichaam en geest niet gescheiden zijn.

boekcover Healing back pain van Dr Sarno

Voor mij niks nieuws dus maar ondanks dat, was ik tijdens mijn eigen coachingstraject, dat ik volgde ivm mijn chronische rugpijn, onder de indruk van de invloed dat mijn onderbewuste op mij had.

Er is zelfs een groot vermoeden maar nog niet keihard bewezen, dat je psyche, chronische pijn kan genereren zonder dat er een lichamelijke oorzaak aan vooraf gaat. En nee dan zit de pijn ook niet tussen de oren en je hebt wel degelijk pijn.

Dr. Sarno een Amerikaanse arts, verklaart dat als volgt. Je brein is in staat om een lichamelijke reactie te genereren bij bijvoorbeeld negatieve emoties/stress. In bepaalde (zwakke) gebieden gaan je vaatjes samenknijpen en ontstaat er een licht zuurstoftekort waardoor je dus ook een pijnprikkel opwekt. Weer iets dat je inbraakalarm af laat gaan. Hij schreef hier verschillende boeken over waaronder het boek “healing backpain”. Onder deze link vind je de link naar het luisterboek op bol.com.

ALLERGIE

Naast chronische pijn of overgevoeligheid kan ook allergie een gevolg zijn van een verkeerd aangelegde weg en je brein. Het blijkt dat je een allergie of sterk negatief gevoel kan ontwikkelen bij bijvoorbeeld lavendel nadat je ooit een ongeluk hebt gehad bij een lavendelveld. Jouw brein heeft een verkeerde weg gemaakt namelijk het ongeluk gekoppeld aan lavendel. Best interessant om eens na te gaan bij zaken waar jij erg emotioneel of geprikkeld op reageert, waar dat vandaan kan komen.

DUIDELIJK EN MISSCHIEN WEL HERKENBAAR?

Ik ben heel benieuwd of dit stuk duidelijk is en misschien wel herkenbaar? Heb jij nog een andere vergelijking dan het inbraakalarm en zo ja, wil je die dan met mij delen? Ben je nieuwsgierig geworden naar het artikel in de NTvG klik dan hier.

 

Herken je jezelf in dit stuk en wil je meer weten? Doe dan de gratis test of download het DOEBOEK. Je kan ook direct een gratis en vrijblijvend gesprek inplannen als je klaar bent met die terugkerende of chronische pijn en er graag vanaf wilt.

 

Vergeet je niet jouw metafoor te delen?

Groetjes Patricia

Ik ben…

Logo invoorveranderingbijpijn

Jij ook?

Geen reactie's

Geef een reactie