SEKS ALS MEDICIJN: Kan seks echt zorgen voor minder steeds terugkerende of chronische pijn?

Is het herkenbaar dat elke dag met pijn leven, niet echt bevorderlijk is voor je seksleven? Ook dat nog! Maar weet je dat seks, juist een positieve invloed kan hebben op pijn? Geen reden dus om het niet te doen, lees hieronder verder waarom seks kan werken als medicijn tegen pijn. Inclusief een handige tip van seksuologe Inger van Zetten.

Endorfine?

Endorfine is een stofje dat in een deel van je hersenen, je hypofyse, aangemaakt wordt. Dat stofje zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt en minder stress ervaart. Daarnaast heeft het een pijnstillende werking. De naam lijkt ook op morfine wat een kunstmatige vorm van endorfine is.
Seks zorgt voor aanmaak van endorfine dus voor verlichting van pijn.

Andere gelukshormonen

Naast endorfine zijn er nog meer stoffen (hormonen) die jouw eigen lijf kan maken, die zorgen voor een geluksgevoel. Dit zijn de stoffen: serotonine, dopamine en oxytocine. Nu kan ik vertellen hoe die hormonen werken maar het is natuurlijk veel leuker om even dit filmpje te kijken van Heart4happiness. In vijf minuten leggen ze uit wat de stofjes doen.

Lachen, lekker eten en seks!

Je bent al meer vermoeid door het hebben van pijn, dus als je na een lange dag naar bed kan, schiet de seks er vaak bij in. Nu zijn er meer manieren om die endorfines aan te maken, namelijk lekker uitbundig lachen of heerlijk eten.

Lekker lachen, bijvoorbeeld met collega’s of om/met de kinderen of door het lezen van een grappig verhaal. Of maak eens voor jezelf, vrienden of je partner een lekkere maaltijd waar je rustig van kan genieten. En eet dan zonder televisie, telefoon of tablet maar eet met aandacht. Misschien kan je wel uit eten?

De ultieme combinatie is een vrolijke dag met een lekkere maaltijd gevolgd door een heerlijke vrijpartij. Dus heb jij de mazzel dat je de partner van je dromen binnen handbereik hebt? Zorg dan ook dat je daar optimaal van geniet.
Oh en heb je niet de partner van je dromen in de buurt? Er zijn gelukkig genoeg andere mogelijkheden om zodanig te kunnen genieten, dat de endorfine je om de oren vliegt.

 

Tip van Inger Tempels-van Zetten, seksuoloog van o.a. spuiten en slikken en eigenaar praktijk LEIF:
Het is goed seks breder te zien dan alleen het hebben van gemeenschap. Het is dan belangrijk te focussen op alles wat wel lukt en fijn is. We zijn vaak geneigd te zeggen wat we allemaal niet prettig vinden en niet willen, maar vergeten dan aan de ander aan te geven wat wel lekker is (en dat is vaak meer dan we denken). En seks met jezelf (masturberen) heeft natuurlijk ook dezelfde positieve werking op onze ‘gelukshormonen’. 
Meer lezen van Inger? Kijk dan eens op haar site met mooie blogs en verhalen www.praktijkleif.nl.

Knuffelen en kussen.

Bij veel stellen, die in een dagelijkse sleur en drukte zitten is de intimiteit verminderd of zelfs weg. Er worden geen kussen meer gegeven of alleen een vluchtige kus op de wang of mond. Even lekker knuffelen bij het thuiskomen is er niet meer bij. Zeker in gezinnen met thuiswonende kinderen is het altijd druk als je thuiskomt. Eten koken, sporten, opruimen, douchen en snel naar bed…

Maar is het echt te druk om even die lekkere knuffel te geven of een kus met aandacht? En ja, een kind dat ‘IEUW’ roept maakt het wat minder romantisch en toch voelt het fijn. Maak er vervolgens een groepsknuffel van.
Wij hebben uitgelegd dat, zodra wij niet meer knuffelen en kussen, dat het niet oké is. Sindsdien is het helemaal goed en normaal. Ik kan in ieder geval niet zonder😊

Word jouw pijn minder als je lekker in je vel zit?

Heb jij vaak last van steeds terugkerende of chronische pijn? En merk je dat de pijn minder wordt zodra je je lekker/gelukkig voelt? Goed nieuws want dan is de kans groot dat je wat aan die pijn kan doen. En nee, elke dag seks hebben of steeds vaker en langer hard moeten lopen om maar aan die dosis endorfine te komen is natuurlijk geen optie. Maar onderzoek dan eens of je DPS hebt. DPS staat voor ‘Diversion Pain Syndrom”.

Als je DPS hebt, dan is jouw brein je namelijk aan het saboteren en hard aan het seinen dat het tijd is voor verandering. Want zeg nou zelf, pijn door slijtage kan natuurlijk niet komen en gaan. De slijtage is niet zomaar ineens weg toch?

Denk eens terug aan een heerlijke vakantie, hoe voelde dat? Had je toen minder pijn? Als je geen periode zonder drukte/stress kan bedenken probeer dan eens een aantal weken iets te veranderen. Zoek 1 of 2 zaken die je laten lachen, geef je partner elke dag een extra kus of knuffel. Kijk of je met aandacht voor positieve dingen, zoals hierboven beschreven, je wat relaxter voelt en of de pijn afneemt.

Ik heb ook een DOEBOEK geschreven met meer dan tien tips bij pijnklachten. Dit boek kun je hier downloaden, voor nog geen zes euro heb je hem direct in je mail.

 

Wil je snel weten of je DPS hebt? Vul dan deze test in en je weet direct of jouw brein je inderdaad aan het saboteren is en of het tijd is voor verandering. Wil je eerst nog wat meer lezen? Hier vind je meer informatie.

Conclusie

Ja, seks kan zorgen voor minder pijn. Helaas is seks ook vaak een van de eerste dingen die je laat als je last hebt van (chronische) pijn. Ga zelf of als je een partner hebt, samen aan de slag om die vicieuze cirkel te doorbreken. Ga op zoek naar wat er nog wel kan/fijn is om zo aan je dagelijks voorgeschreven hoeveelheid gelukshormonen te komen. Sucseks:)

Ik ben InvoorVerandering…. Jij ook?

Geen reactie's

Geef een reactie