
01 apr LIJF&BREIN PROGRAMMA
Zorg goed voor jezelf! Maar hoe doe je dat eigenlijk?
Hoe vaak hoor je mensen zeggen “zorg goed voor jezelf” maar hoe doe je dat dan?
Je leert dit niet op school en veel ouders geven ook niet het goede voorbeeld. Eerst is het belangrijk om inzicht te krijgen. Inzicht in je leefomgeving, in jouw stresssignalen en dan kan je over op actie!
We moeten heel veel…
We moeten:
goed presteren op school,
op alle feestjes komen, ook al zijn het er 2 of 3 op een dag of als we eigenlijk geen zin hebben,
de kinderen vanaf 6 jaar al 3 keer per week laten trainen,
voor onze ouders, vrienden, collega’s, kinderen enzovoort zorgen als ze hulp nodig hebben,
loyaal zijn aan onze werkgevers, ook als ze dat niet naar ons zijn,
sporten,
het huis schoon en opgeruimd hebben,
verplicht vrijwilliger zijn bij de sportclub,
bijzondere traktaties maken, grote auto’s reizen, lange reizen maken,
ons blijven ontwikkelen, leven lang leren,
enzovoort…. Kortom onze omgeving vraagt best veel van ons toch?
Vraag jij je wel eens af van wie dit allemaal moet?
Grote kans dat jij dit van jezelf moet, er zal niemand zijn die tegen jou zegt dat je dit allemaal MOET doen. En als jij dan ook nog vindt dat je het ook allemaal heel goed moet doen, lees dan verder (mag ook verder lezen als je je er niet in herkent hoor:))
1 op de 6 werknemers vertonen burn-out klachten! En bij de studenten is het sinds de prestatiebeurs ook flink toegenomen. Prestatiebeurs, alleen dat woord al. Een 7 is voor velen niet genoeg maar een 5.5 is toch ook een voldoende? Ben je dan echt een minder goed persoon als je een klein zesje haalt in plaats van een 9? Je kan toch niet overal goed op scoren, iedereen scoort ergens wel een 9. Soms scoor je een dikke onvoldoende, ook dat mag. Het hoeft niet allemaal perfect.
We leren door te vallen, door chaos, door uit onze comfortzone te stappen maar het moet wel in balans zijn. Als je de hele dag valt, uit je comfortzone bent en over je grenzen heen gaat, gaan je lijf&brein protesteren.
Hoe herken je jouw stresssignalen?
De meest bekende signalen, die iedereen wel eens heeft gehad zijn schouder-/nekklachten. Met opgetrokken schouders aan het werk, je telefoon geklemd tussen je schouder, je moet die deadline halen.
Rugklachten zijn de schuld van een slechte stoel of bed. Bedenk dat uren achter elkaar achter de pc met geen een stoel fijn is.
Met stoom uit je oren rondlopen en thuis ruzie maken met partner en kinderen, oftewel het bekende korte lontje hebben.
Regelmatig of misschien wel dagelijks pijnstillers of maagtabletten slikken om de dag een beetje lekker door te komen is niet oke en niet nodig.
Vermoeidheid, slecht slapen, wakker schrikken ’s nachts zijn ook vaak tekenen dat je teveel stress hebt.
Dit zijn de meest voorkomende signalen maar stress kan, met de bijkomende emoties, de meest uiteenlopende klachten veroorzaken. Denk aan eczeem/huidproblemen, allergieën, aankomen (of afvallen lukt niet), gewrichtsklachten, blessures enzovoort.
Zorg voor balans
Nu je gekeken hebt naar jouw (leef)omgeving en mogelijke stresssignalen, heb je meer inzicht gekregen. Misschien zijn er al wat kwartjes gevallen?
Zou iemand het je echt kwalijk nemen als je maar naar 1 feestje gaat ipv 2 of 3?
Hoe erg is het als de stof iets langer op je kast ligt?
Ben je echt een minder goede moeder of vader als je kind geen unieke traktatie heeft?
Is het echt heel erg als je een 7 scoort ipv een 9?
Ben je een minder goed mens als je een keer “NEE” zegt?
Het blijkt dat, zeker in gezinnen met kinderen, de vrouwen meer taken op zich nemen. Dit gebeurd vaak onbewust en met gevolg dat uiteindelijk de vrouwen enorm op hun tenen lopen en niet goed weten waardoor dat komt. Zeker als de mannen ook best veel (vaak huishoudelijke) taken op zich hebben genomen. Het zijn echter onzichtbare taken! Ragna Heidweiller heeft daar heel een praktisch boek over geschreven dat helpt bij het inzicht krijgen in alle taken inclusief de onzichtbare. Check de link naar het boek ‘in voor en tegenspoed, als jij maar de afwas doet“.
Schroom niet om hulp te vragen!
Velen van ons vinden het ook heel moeilijk om hulp te vragen, eigenlijk is dat best een beetje dom. Het maakt het leven een stuk makkelijker als je hulp durft te vragen namelijk. Dus vraag hulp aan je partner, vrienden, collega’s, kinderen en zeg eens wat vaker nee. Kijk of je een patroon kan ontdekken wanneer jij bijvoorbeeld klachten krijgt en of je dat kan doorbreken. Maak eens een lijstje met taken en zoek die onzichtbare taken. Gebruik evt het boek van Ragna en BESPREEK die met de mensen om je heen.
Ga dat gesprek aan!
De grootste oorzaak van scheidingen is dat er slecht of niet gecommuniceerd wordt. We verwachten dat de ander wel ziet of aan je merkt dat er wat is of dat je stress hebt, helaas is dat vaak niet zo. Neem het initiatief en maak het bespreekbaar, ook op je werk, op school, dit maakt het leven een stuk makkelijker ook al moet je eerst een hobbel over omdat het spannend is.
Heb je hulp nodig, dan heb ik een voorstel:)
Wil je graag hulp?
Heb je alles al geprobeerd maar weet je niet goed hoe het verder moet?
Heb je klachten maar weet je niet hoe/waar je moet beginnen?
Volg dan ons LIJF&BREIN programma. Dit programma heb ik samen met Sandrine Kwast opgezet voor jou!. Kleinschalig, maximaal 4 deelnemers dus alle aandacht voor jou. Het zijn 4 live dagen verdeeld over 6 tot 8 weken zodat je direct aan de slag kan.
Lees hier meer over het programma of neem contact op voor meer informatie op 06 43819339 of info@invoorverandering.nl.
Zorg goed voor jezelf, alleen dan kan je ook goed voor anderen zorgen.
Liefs Patricia Broos
Geen reactie's