MELT® bij stress, angst en onzekerheid.

De corona lockdown is een emotionele tijd

Stress, angst en onzekerheid. Het zijn drie emoties die velen van ons voelen gedurende deze periode. Sommigen bewust en anderen onbewust.

Ik merk het vooral op bepaalde momenten. Bijvoorbeeld toen ik in contact was gekomen met een collega die later positief bleek. Beiden waren we van top tot teen in persoonlijke beschermmiddelen gehuld en we hebben nog geen 5 minuten contact gehad…. Toch reageert mijn lichaam ongerust op deze situatie. Ik voel allemaal vage dingen en mijn hoofd slaat af en toe op hol met allerlei vragen.

Wat als ik toch positief ben? Hoe moeten we dat thuis doen? Misschien heb ik mijn mannen al aangestoken… Hoe ziek kan ik ervan worden? Hoe moet het dan met mijn opdrachten? Als ik er maar niet zo lang uit ben… Arrrggggghhhhh…. STOP! Mijn hoofd slaat helemaal op hol als ik niet uit kijk.

De gevolgen van stress, angst en onzekerheid

Als je gedurende een langere tijd negatieve emoties ervaart zoals stress, angst en onzekerheid, kan dat flinke gevolgen hebben voor je lichaam. Het belangrijkste is om ze te her- en erkennen. De emoties mogen er zijn: je mag bang zijn en je onzeker voelen of misschien word je er wel heel boos of juist heel verdrietig van. Ook die emoties mogen er zijn en ze langdurig wegstoppen kan voor klachten zorgen.

Het is dus belangrijk om even stil te staan bij wat je precies voelt. Op deze manier voorkom je dat er chronische klachten ontstaan door de vele weggestopte emoties.

 

MELT® methode en bindweefsel

De MELT® methode is ontwikkeld door Sue Hitzmann. Deze methode is geheel gericht op je bindweefsel (ook wel fascia genoemd), het grootste orgaan in je lichaam, eigenlijk is het meer een drie dimensionaal systeem.

Met MELT kom je erachter waar de stress in je lijf gaat zitten. Je leert nog beter gebruik maken van je gevoelszintuigen en zo kan je chronische pijn voorkomen. Heb je al chronische pijn, dan helpt het de pijn verminderen.

Het bindweefsel als systeem.

Het bindweefsel heeft een sleutelfunctie, het verbindt namelijk alles in je lichaam. Denk hierbij aan de huid, botten en spieren, daar kennen de meeste het ook van. Maar het verbindt ook andere systemen in het lichaam zoals het lymfesysteem en het autonome zenuwstelsel. Het bindweefselsysteem is in staat om enorm snel seintjes door te geven, sneller dan je zenuwcellen. Het functioneert zelfstandig en wordt niet aangestuurd door je hersenen.

Bindweefsel zorgt voor stabiliteit.

Het bindweefselsysteem zorgt voor stabiliteit en voorkomt dat de bewegingen die je maakt geen schade aanrichten. Zie het als een rimpel in het water. Zodra collegeenrijk bindweefsel in elkaar gedrukt wordt, van vorm veranderd of uit elkaar getrokken wordt dan wordt er een elektrisch veld (seintjes) gegenereerd dat zich verspreid als rimpels in het water, richting andere gebieden van het lichaam. De connectie met het autonome zenuwstelsel is hierbij cruciaal, samen zorgen ze ervoor dat je goed terecht komt na een sprong, je niet in elkaar zakt als je je verstapt enzovoort. Het bindweefsel is een driedimensionaal systeem en maakt gebruik van ‘tensegrity’, een evenwicht tussen trek- en drukbelasting. Zonder dat je het door hebt, zie je het terug in veel structuren in de natuur maar ook in gebouwen wordt er gebruik van gemaakt.

Bindweefsel is meer dan ‘verpakkingsmateriaal’.

Uit onderzoek blijkt dat het bindweefsel een intelligent systeem is, dat het vermogen heeft om zich aan te passen. De laatste jaren is er steeds meer onderzoek naar gedaan, tot nu toe was er weinig aandacht voor in de (para-) medische opleidingen. Als verpleegkundige heb ik het ooit geleerd dat bindweefsel ‘verpakkingsmateriaal’ is en vooral in het onderhuids bindweefsel en rondom spieren en organen zit.

Het bindweefsel blijkt dus een zeer onderschat onderdeel van je lichaam te zijn. Het speelt een actieve en cruciale rol bij onze gezondheid en hoe je je voelt. Zo zorgt de verbinding met het lymfestelsel voor de uitwisseling van vocht, cellen en (afval)stoffen. Het stimuleren van je bindweerfsel, door bijvoorbeeld MELT, zorgt ervoor dat afweercellen makkelijker kunnen verspreiden door het lichaam en zijn ze sneller in een gebied waar ze nodig zijn.

De invloed van stress op je bindweefsel

 

Als je langdurig onder stress, angst of onzekerheid gebukt gaat, is de balans verstoord. Je lichaam compenseert dit door o.a minder efficiënt te ademen en te bewegen. Vaak zorgen we niet zo goed voor ons zelf en eten we minder goed of drinken te weinig (of te veel maar dan met alcohol) en dat heeft ook gevolgen op je bindweefsel. Het bindweefsel droogt uit en dat zorgt voor lichamelijke klachten en ongemakken.  Het heeft vooral de neiging uit de drogen rondom de gewrichten waardoor die stijf en/of pijnlijk worden maar je zal het vooral ook merken in je balans. Stoot of verstap je je vaker? Kortom je wordt onhandiger.

 

Uitgedroogd bindweefsel is net als een oude harde spons

Je bindweefsel bevat dus vooral cellen in vloeistof en werkt een beetje als een spons. Denk aan een oude spons die helemaal hard en stijf is geworden. De spons neemt pas weer zijn oude flexibele vorm aan als je hem weer nat maakt. In het begin duurt het even, maar op een gegeven moment is hij weer helemaal de oude. Hetzelfde gebeurt met je je bindweefsel.  MELT® is een methode die je helpt om je bindweefsel weer in de oorspronkelijke conditie te krijgen, zodat jij minder klachten ervaart, klachten voorkomt of klachtenvrij wordt. En het leuke is dat je dit heel gemakkelijk zelf kunt doen!

Het helpt om regelmatig water te drinken en regelmatig te bewegen. Als je bindweefsel flink uitgedroogd is, heeft het echter meer nodig.

Bindweefselmassage vs MELT®

Denk je nu aan een bindweefselmassage? Weet dan dat er een verschil is tussen myofasciaal massage en de MELTmethode®. Melt is gericht op het bindweefselsysteem zoals hierboven beschreven waar veel masseurs en fysiotherapeuten zich richten op de spieren (myo), waar bindweefsel (fascie) omheen en in zit.

Deze massages zijn vaak ook heel pijnlijk en geven blauwe plekken en pijn als reactie. Best gek, ons lijf geeft, door middel van pijn, aan ergens uit balans te zijn en dat gaan we oplossen door nog meer pijn te genereren.

Als je weet dat het ook zacht kan. Dat je met MELT, naast de plek van ongemak, ook de rest van je lichaam en meerdere samenhangende systemen aanpakt, dan kies je toch daarvoor? Vergelijk het met een huilend persoon. Je vraagt dan wat er is, biedt een glaasje water aan maar je geeft geen stomp, hoop ik😊. Dus gun jezelf ipv een pijnlijke bindweefselmassage een heerlijke MELTbehandeling. Het leuke daarvan is ook nog dat je het helemaal zelf kan doen, je hebt er niemand voor nodig!

 

MELT®, hoe doe je dat?

MELT® is een combinatie van korte, zachte oefeningen met een balletje en op een zachte roller waarbij ook de ademhaling een belangrijke rol speelt. Je doet verschillende oefeningen achter elkaar zodat je een MELTmap krijgt. Deze kun je aanpassen aan jouw wens en situatie.

Met slechts 10 minuten per dag merk je al verschil.

Wil je meer weten over de MELT methode®? Check dan hier, of kijk op de originele pagina van Sue Hitzmann; www.meltmethod.com. Daar kun je ook mijn collega gecertificeerde MELTinstructeurs, in jouw buurt vinden.

Of neem gezellig contact met mij op via patricia@invoorverandering.nl.

Maar hoe helpt MELT dan ook bij stress en angst?

Doordat het bindweefsel ook met je autonome zenuwstelsel communiceert, heeft MELT ook een positieve uitwerking op stress en angst.

Door stress en angst is onder andere het cortisol gehalte in je bloed hoog en sta je altijd ‘aan’, alsof je in gevaar bent. Vaak hebben mensen een hoge hartslag en/of hoge en snelle ademhaling, met als gevolg, een gejaagd gevoel. Dit zorgt weer voor slecht slapen waardoor je volledig uitput raakt en op kan branden.

Met de MELT oefeningen kalmeer je je autonome zenuwstelsel. Je voelt direct dat je rustiger wordt, mede door de focusademhalingen, die een belangrijk onderdeel zijn van de oefeningen. Mijn collega Sarah Ruback heeft onderzoek naar gedaan naar MELT en stress en het bleek dat zowel je bloeddruk verlaagd als je HRV (heart rate variability) verhoogd. Beide een teken van stressvermindering en het laat zien dat je lichaam even op de rem trapt wat in deze tijd echt nodig is. Wil je meer uitleg over HRV klik dan hier.

Je start de oefeningen altijd met letterlijk voelen waar de stress in je lichaam zit. Na de oefeningen doe je dat weer en dan zal je merken dat je lichaam heel anders voelt.

Post corona klachten

Er zijn steeds meer mensen die lang klachten houden na corona. Veel daarvan lijken op klachten bij stress en angst, kijk ook eens naar mijn pagina over corona. Daar vind je nog meer informatie en tips.

PS: stress en angst tegengaan vraagt verandering. Soms is het fijn om daar hulp bij te krijgen, zeker als je niet goed weet wat en/of hoe je dat moet doen. Ik heb samen met Sandrine Kwast een uniek weekend ZIN georganiseerd op 26 en 27 juni, dit zou een mooie start kunnen zijn voor jou en natuurlijk maak je ook direct kennis met MELT (en Yoga en positieve gezondheid en nog veel meer…). Kijk hier voor meer informatie.

Gun jezelf die ME(LT)-time en maak tijd voor jezelf.

Ik ben…

   Jij ook?

Geen reactie's

Geef een reactie