De MELT® methode

 

Een unieke zelfzorg methode voor het voorkomen en verminderen van (chronische) pijnklachten

Mini hand treatment

eigenhandenmetMELTbal

De MELT® methode is afkomstig uit Amerika en was precies wat ik zocht. Ik ga weer pijnvrij door het leven en heb geen bezoekjes aan de fysiotherapeut meer nodig! Deze methode werkt zowel preventief maar zorgt ook voor vermindering van stijfheid en pijn. Het kan ervoor zorgen dat je beter slaapt, stabieler wordt dus dat je je minder snel stoot of verstapt en sneller herstelt na het sporten, blessures, operaties of ziek zijn. Ik gun iedereen de kans om deze methode toe te passen en de pijnverlichting al na één behandeling te ervaren.

 

Wat is De MELT®-Methode?

MELT® is een eenvoudige vorm van zelfbehandeling die erg effectief is bij chronische pijn in nek, schouders, rug. Maar ook bij een slecht werkend immuunsysteem en stress en/of hyperactief gevoel in je lijf (hoge hartslag/hoge bloeddruk/snelle ademhaling). Je hoeft slechts 3 keer per week, 10 minuten per dag de behandeling uit te voeren om de klachten te verminderen. Als je het vaker doet kunnen je klachten zelfs verdwijnen. De behandeling wordt afgestemd op jouw specifieke klachten, ongeacht de oorzaken van de pijn. Bij de MELT® methode behandel je het bindweefselsysteem, dus niet alleen de spierfascie. Het doet geen pijn, zoals bindweefselmassage en je werkt met een balletje en/of een roller, speciaal ontwikkelt door Sue Hitzmann, de creator van deze methode. Klik hier of op de foto voor een filmpje van de mini handtreatment. En hier voor de voettreatment.

Het werken aan je bindweefsel is belangrijk, want dit verbindt en communiceert met alle organen, spieren, gewrichten, hersenen enzovoort in jouw lijf. Het staat in connectie met elk systeem van het lichaam zoals het, spijsverterings-, lymfe- , ademhalings- en je autonome zenuwstelsel.

 

Het dagelijks leven, bijvoorbeeld lang zitten zorgt voor uitdroging van het bindweefsel. De elasticiteit vermindert dan, waardoor het weefsel verdikt en het niet goed zijn werk kan doen. De spieren en organen zijn niet meer vrij om te bewegen met stijfheid en/of chronische pijn tot gevolg. Het is belangrijk om de vochttekorten aan te vullen en dat gaat verder dan alleen water drinken.

Vergelijk het met een spons die het water niet meer goed op kan nemen. Als je een paar keer in de spons knijpt herstelt hij zich weer. Maar daarna droogt hij net zo snel weer uit als je niks doet. MELT® heeft diverse rehydratietechnieken die zorgen dat spanning vermindert en het zelf genezend vermogen in je lichaam wordt geactiveerd.

oudespons

Wat doet MELT met je ademhaling en autonome zenuwstelsel?

Tijdens de MELT oefeningen maken we gebruik van zogenaamde focus ademhalingen. Er is bijvoorbeeld een oefening die 3D breath heet, hiermee breng je je ademhaling tot rust. Zeker als je neigt naar te snel, te hoog of door je mond ademen zal je merken dat de MELT oefeningen helpen.

De oefeningen met de roller zoals onder andere de ‘base of skull shear’ en het in de lengte liggen op de speciale MELT roller hebben invloed op je autonome zenuwstelsel. Zodra je deze oefeningen doet voel je direct dat je tot rust komt. Je lijf komt uit de vluchtfase waar we vaak in zitten. We staan tegenwoordig bijna altijd aan, de hele dag door komen er prikkels binnen.

MELT is daarom de perfecte manier om voor ME-time te zorgen. Gun jezelf elke dag MELT-tijd, al is het maar 5 minuten, je verdient dat!

Wil je weten hoe Sue over MELT verteld, lees dan dit blog (Engelstalig).

Elke dag 10 minuten MELTEN laat je pijn wegsmelten

 

Met de MELT® methode herstelt je bindweefsel op een zachte, pijnloze manier. Deze methode is daarom ook geschikt voor mensen met fibromyalgie, auto- immuunziektes, hydradenitis, reuma, terugkerende of chronische pijn, maar ook bij acute blessures of als je helemaal geen klachten hebt kun je er veel baat bij hebben. Hoe dan? Doordat je beter in balans komt, is de kans op overbelasting van je spieren minder groot.

Misschien herken je het wel dat, zodra je je spieren wil versterken met krachtoefeningen, je juist meer klachten krijgt? Dat komt vaak doordat je onbewust niet goed beweegt, je bent aan het compenseren en dus (andere) spieren gaat overbelasten. Bekend zichtbaar voorbeeld is het aanspannen van je grote bilspieren terwijl je stilstaat. Dit zijn beweegspieren en die heb je niet nodig tijdens het stilstaan. Beweegspieren zijn sneller moe dan de spieren die ons stabiliseren, dus als je die constant gebruikt raken ze overbelast en krijg je pijn.

Sta en beweeg je goed, door MELT in je training te verwerken, dan helpt dat bij het behalen van betere sportprestaties, sneller herstel na (top)sport en het boosten van je immuunsysteem.

 

Ach, Melten is eigenlijk geschikt voor iedereen!

 

Wist je dat er bij veroudering ook minder vocht wordt vastgehouden door je bindweefsel? Hoe ouder je wordt, hoe minder vocht je vasthoudt. Daarom zijn stijve/pijnlijke gewrichten en rimpels typische ouderdomskwaaltjes. Met behulp van de MELT-methode® vertraag je dus ook het ouderdomsproces. Ik zeg win-win 😉

 De MELT-methode® is een wetenschappelijk bewezen methode ontwikkeld door de Amerikaanse Sue Hitzmann. Ze is een gewaardeerd manueel therapeut, oefentherapeut en medeoprichter van de Fascia Research Society. Zie ook www.meltmethod.com.

Op basis van jouw klachten, creëer ik een persoonlijk MELTplan waarmee jij zelf aan de slag kan. Ik leer je hoe je dit kan doen, zodat jij klachten kunt voorkomen, pijn kan verminderen of zelfs laat verdwijnen. Hoe beter/vaker je dit doet hoe groter het resultaat.

 

Doe dit door een kennismakingsgesprek te boeken. Liever zelf aan de slag? Via onderstaande button kun je een meltballetje inclusief instructie bestellen.

Je kan ook aan de slag met Sue zelf, boek hieronder dan de basiscursus (Engelstalig).

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.