OVERGANGSKLACHTEN

Vanaf je 40ste en soms eerder kan je overgangsklachten ervaren. Lees verder als je wilt weten wat je er zelf aan kan doen.

foto menopauzefoto

Meer dan 2 miljoen vrouwen in de middelbare leeftijd hebben last van: stemmingswisselingen, aankomen, gewrichtsklachten, slecht slapen, wisselende menstruatie en OPVLIEGERS? Kortom klachten van de overgang. 

 

Hoeveel klachten en last je ervan hebt verschilt heel erg per persoon. Heb je een operatie aan je eierstokken gehad of gebruik je medicatie, dan heeft dat natuurlijk invloed op je klachten. Maar er is steeds meer onderzoek waaruit blijkt dat leefstijl ook je klachten kan beïnvloeden. Dat is positief want dat betekent dat je er zelf invloed op hebt!

 

Op deze pagina vind je meer informatie over wat je zelf kan doen om de klachten tegen te gaan. Wil je meer informatie over het nemen van hormonen dan raad ik je aan om naar de huisarts gaan. De tips en informatie op deze pagina komen van bronnen als Dr Lisa Mosconi en Sue Hitzmann MS, CST,NMT. 

 

BRAIN HEALTH IS WOMEN HEALTH (Lisa Mosconi)

 

Dus het brein speelt bij de overgang ook een rol?

Alles in ons lichaam is verbonden met elkaar. Geen systeem of orgaan kan goed functioneren zonder te communiceren en samen te werken. Hormonen spelen hier een belangrijke rol bij. Dr Mosconi heeft heel veel onderzoek gedaan naar het vrouwelijke brein.

We denken bij klachten als opvliegers, slecht slapen, vergeetachtigheid of zelfs depressie vaak aan onze eierstokken maar die klachten ontstaan in je brein.

 

Jouw brein en je eierstokken vormen een deel van het neuro-endocriene systeem.. De eierstokken communiceren met het brein en andersom, elke dag weer. Oestrogeen, het hormoon dat in je eierstokken gemaakt wordt, doet meer dan alleen zorgen voor je cyclus en alles wat daarbij hoort. Oestrogeen (estradiol) heeft een sleutelfunctie in de energieproductie in je brein

Hoog niveau oestrogeen in je brein is hoog energielevel. Gaat je oestrogeenlevel omlaag gaan je neuronen langzamer functioneren en verouderen ze sneller!

Hoe kan ik voorkomen dat mijn oestrogeen level daalt zonder slikken van hormonen?

Doordat je oestrogeenlevel daalt worden bepaalde delen in je hersenen minder goed aangestuurd.

De delen van je brein die beïnvloed worden zijn:

Je hypothalamus. Als die niet goed wordt aangestuurd krijg je opvliegers. Want je hypothalamus zorgt oa voor je juiste lichaamstemperatuur.

Je hersenstam. Deze zorgt voor al je basisfuncties maar ook voor waak/slaapritme. Oestrogeen activeert je hersenstam, gebeurt dat niet goed dan krijg je slaapproblemen.

Het amygdala, het emotionele deel van je brein, vlak bij je hippocampus, het geheugen deel. Als de oestrogeenlevels hier droppen krijg je moodswings en vergeetachtigheid.

 

Sommige vrouwen hebben het idee dat hun brein hen in de steek laat of met hen speelt. Dat ze de controle kwijt zijn, dat kan dus kloppen, je bent niet gek:). Ondanks dat blijkt dat vrouwen wel 30% minder breinenergie hebben dan mannen van middelbare leeftijd, blijken vrouwen net zo goed te presteren en cognitief net zo goed te zijn als de mannen. Ondanks de vermoeidheid!

Het kan zijn dat je geopereerd bent aan je eierstokken of medicatie moet slikken waar je oestrogeenlevels van dalen. Dit heeft natuurlijk ook invloed op je brein en daar is best weinig aandacht voor. Misschien lukt het met deze leefstijladviezen om de klachten wat te verminderen.

 

Naast de overgang zorgen, stress, voedsel, slecht slapen ook voor daling van je oestrogeenlevels. En daar kunnen we zelf wat aan doen.

 

Kortom goede leefstijl kan zorgen voor minder klachten in de overgang. Geef je brein de tijd om te wennen. Kom je met aanpassen van je leefstijl niet verder dan kan het natuurlijk best zijn dat tijdelijk slikken van hormonen jou helpt. Zoek dan je huisarts op en maak het bespreekbaar.

 

Praat erover. Met jou zijn er nog ruim 2 miljoen andere vrouwen met dezelfde klachten.

Stress verlagen

 

Kortdurend stress is prima. Adrenaline en cortisol zorgen er onder andere voor dat je scherp bent en top kan presteren. Of dat je de juiste actie onderneemt als er gevaar is. Bijvoorbeeld vluchten voor een tijger.

 

Dat laatste komt in Nederland niet zo vaak meer voor maar ook zaken als de Corona pandemie, werkdruk en problemen zorgen voor stress.

Vaak kunnen we de oorzaken niet wegnemen dus is het de kunst om ermee te leren omgaan. Want bij langdurig stress blijft je cortisolspiegel constant hoog met alle gevolgen van dien. Waaronder dus het dalen van je oestrogeen, waardoor overgangsklachten door ontstaan of verergeren.

Het is belangrijk om je lichaam en brein rust te geven, even uit te gaan. Het maakt niet uit hoe je dat doet als je het maar doet.

Wat voorbeelden:

  • Ademhalingsoefeningen (Wim Hof, Kasper van Meulen, Butuyko)
  • Meditatie (Youtube, apps zoals meditation moments)
  • Yoga
  • MELT
  • Wandelen
  • Koud douchen
  • sporten
  • Tekenen/schrijven
  • ?

Meer informatie vind je in mijn doeboek, die kan je hier downloaden voor nog geen zes euro.

Voeding

 

Nou ben ik geen voedingsexpert dus wil je passend advies zoek een professional in jouw buurt die voedingsadvies op maat kan geven.

 

Ga op zoek wat er bij jou werkt!

Alcohol

Ik had tot mijn 45ste ongeveer nagenoeg geen last als ik alcohol dronk. Op een gegeven moment ging ik af en toe slecht slapen en kreeg ik nachtelijke zweetbuien. Ik kwam erachter dat ik dat had nadat ik alcohol had gedronken. Ik hoor meer vrouwen hierover vandaar dat ik hem deel. Je hoeft van mij niet te stoppen met drinken maar wees je ervan bewust dat het dus klachten kan verergeren.

 

Mediterraans dieet

 

Dr Lisa Mosconi heeft onderzoek gedaan naar voeding dat je brein kan beïnvloeden.

 

Zij heeft er een boek over geschreven Eet je slim. Via deze link kan je hem bekijken en eventueel bestellen.

 

Het blijkt dat in dit Mediterraans dieet vooral veel voedingsstoffen zitten die vergelijkbaar zijn met oestrogeen.

Denk aan: lijnzaad, sesamzaad, gedroogde abrikozen, groente en fruit en DONKERE CHOCOLA:)

Beter slapen

 

Slaap zorgt voor herstel. Dus als je slecht slaapt herstel je niet goed. Ook hierdoor gaat je cortisolspiegel omhoog of in ieder geval niet omlaag.

Er zijn heel veel oorzaken van slecht slapen en dus ook legio oplossingen. Hieronder een aantal dingen die je kan doen. Neem de tijd om het uit te proberen. Verander of start ook niet met teveel dingen tegelijk want dan weet je niet wat werkt en dan lig je daar weer wakker van:).

Bewegen

Met 20 minuten per dag wandelen of bewegen merk je al verschil. Ga niet vlak voor het slapen sporten.

Drink geen alcohol

Alcohol onderdrukt je REMslaap, en dat is de slaap die zorgt voor herstel

Start met MELTEN

Met maar 10 minuten MELT per dag, gaat meer dan helft van de mensen beter slapen.

Geen telefoon of spannende televisie

Leg je telefoon na 21 uur lekker weg en kijk geen programma’s of films die je aangrijpen.

Meditatie

Er zijn meerdere apps die jou kunnen helpen om ‘uit’ te gaan

Schrijven

Schrijf al je ‘apen’ nog even op. De volgende dag is vroeg genoeg om daar weer mee aan de slag te gaan

Ademhalingsoefeningen

Het kan zijn dat je chronisch hyperventileert (hoog en snel ademen). Dit zorgt ook voor disbalans in je lijf/brein. Vraag eventueel een ademcoach om hulp.

Slaappil? liever niet. Vaak wen je hier aan en heb je steeds meer nodig. Daarbij als je de oorzaak niet wegneemt, schiet je er uiteindelijk niks mee op.

Als je niet zo goed weet waar je moet beginnen.

 

Er zijn een aantal punten waar ik je mee kan helpen. Mensen die ik coach hebben na het traject (vaak al met 4 keer 2 uur):

♥Inzicht in mogelijke oorzaken van hun klachten

♥tools die ze kunnen inzetten om klachten te voorkomen of te verminderen

♥minder klachten dus een fijner leven:)

Wil je meer weten over mijn coachingstrajecten en/of de MELTmethode neem dan gerust contact op. Dan kan hier via mijn contact pagina of stuur gezellig een mailtje naar patricia@invoorverandering.nl.

Dan kijken we samen wat het beste bij jou past.