PIJN BIJ WONDEN

Wondverzorging & genezing

image4

Als gespecialiseerd verpleegkundige in de wondzorg kan ik het natuurlijk niet laten om hier ook kort wat over te zeggen. In eerste instantie is pijn bij wonden een acute pijn. Je hebt je bijvoorbeeld gesneden, je bent gevallen of geopereerd en je gevoelszenuwen in de huid doen goed hun werk. Door de pijn zorg je ervoor dat je dat deel van het lichaam even minder gebruikt en dus rust geeft. De wond kan dan goed genezen. Om dit proces te versnellen zijn er ook fijne verbanden op de markt. Deze worden vergoed door de verzekeraar zodra de wond langer dan 3 weken bestaat, meestal zijn wonden binnen die periode wel genezen. Dat neemt niet weg dat het in sommige gevallen toch fijn is om die producten te kunnen gebruiken. 

 

Hygiënisch werken.

Voor mijn werk is het belangrijk dat ik mijn handen vaak was. Met een gewone pleister of windsel is dat niet te doen. Ik kan dan niet hygiënisch werken en dus eigenlijk helemaal niet werken. Op beide foto’s zie je een vinger die verbonden is met een hydrocolloïd. Dit zijn pleisters die de pijn verminderen en waarmee je gewoon je handen kan wassen. Vaak genezen wondjes ook sneller bij het gebruik van deze pleisters.

Bij de tweede foto zie je hetzelfde verband alleen om de vinger van de kapster. Zij had met een nieuwe schaar in haar vinger geknipt. Je kan je voorstellen dat haar werk ook niet fijn is met een vingerverband waar je je handen niet mee kan wassen.

 

Mocht je nou ook een beroep hebben dat je niet uit kan voeren met een groot verband of pleisters zoals hierboven, of heb je een ander soort wond? Neem dan gerust contact op voor advies. NB doe dit alleen bij wonden die je normaal ook zelf thuis zou verzorgen en ga bij twijfel altijd naar de huisarts.

3

Chronische of steeds terugkerende wonden.

 

Het komt ook voor dat wonden langer bestaan, soms wel jaren lang. Of mensen hebben steeds terugkerende wonden behorende bij een bepaalde ziekte. Ook dan kan er een chronische pijn ontstaan. Je brein blijft maar doorgeven dat dat gebied beschermd moet worden bij de kleinste prikkel of aanraking. Bijvoorbeeld bij de ziekte hidradenitis zien we dat veel mensen ook fibromyalgie ontwikkelen. Het brein en zenuwstelsel raakt en blijft overprikkeld.

 

Ik ben ervan overtuigd dat mind body coaching, zoals beschreven onder chronische pijn, zou kunnen helpen om de pijn te verminderen. Natuurlijk kunnen eventuele nieuwe ontstekingen pijn veroorzaken maar wie weet worden die ook wel minder doordat je ook leert beter met stress en/of emoties om te gaan.